Lelaki Melayu Terakhir Di Cameroon

Assalamualaikum….yang pasti aku bukan salah seorang daripada gambar di atas. Kalau korang pernah baca blog aku yang bertajuk ‘Ke mana dah???’ mesti korang tau yang aku dah pernah sampai di Cameroon tapi atas urusan kerja. Fakta menarik berkaitan Cameroon adalah “sesiapa yang boleh memandu di Cameroon pasti boleh memandu di Negara lain” sebab apa? dari […]

Attention All Passengers:NZ New Rules!!!

Kerajaan New Zealand akan melaksanakan peraturan baru atau NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority) kepada para pengunjung daripada beberapa buah Negara termasuk Malaysia yang berhasrat untuk melancong ke NZ atau ‘transit’ di NZ berkuatkuasa pada 1 Oktober 2019. Sehubungan itu, sekiranya korang berhajat ke NZ terutamanya Musim ‘Summer‘ atau bulan Disember ni, korang WAJIB membuat […]

Travel Photograpy

Aku bukan nak buat review pasal DJI Osmo Pocket tapi kali ni aku nak cerita share pasal Travel Photograpy. Dunia sekarang makin moden dan banyak peralatan elektronik yang canggih dan senang di bawa ke mana saja terutama semasa kita melancong. Penipu la kalau korang cakap tak ambik gambar masa melancong. Paling takde pon kita guna […]

Lombok, Indonesia

Lombok, Indonesia…trip ni dah lama tapi aku nak abadikan dalam blog ni supaya akan datang kalau ada anak cucu boleh la diorang baca hahaha! Pulau Lombok seluas 4,725km persegi. Apa yang menarik trip kali ni adalah tourist guide kami iaitu Makbul, kalau tak silap aku la umur dia dalam 20-an je kot dan berbadan kecik […]

Next Trip???

Next trip???….hmmmm! susah aku nak cakap tapi kalau ada rezeki aku dan isteri bercadang nak jelajah keseluruhan South Island, New Zealand naik camperzan/caravan. Kira main outdoor la. Kalau ikutkan bulan Ogos memang terbaik sebab musim sejuk kat sana tapi ntah la susah nak cakap sebab aku boleh plan tapi waktu kejadian jadi atau tak kita […]

Sawadikap Krabi

Krabi, Thailand….rasanya ni kali ketiga aku ke sini. Sebelum ni, konvoi bermotorsikal tapi singgah sekejap je. Kali kedua ada meeting tapi masa tu naik flight Air Asia tapi kali ni aku dan isteri memandu kereta. Dari KL kami terus singgah di Changlun, Kedah untuk buat insuran Thailand…..nasib baik ada yang bukak lagi sebab masa tu […]