Attention All Passengers:NZ New Rules!!!

Kerajaan New Zealand akan melaksanakan peraturan baru atau NZeTA (New Zealand Electronic Travel Authority) kepada para pengunjung daripada beberapa buah Negara termasuk Malaysia yang berhasrat untuk melancong ke NZ atau ‘transit’ di NZ berkuatkuasa pada 1 Oktober 2019.

Sehubungan itu, sekiranya korang berhajat ke NZ terutamanya Musim ‘Summer‘ atau bulan Disember ni, korang WAJIB membuat Permohonan NZeTA dan WAJIB membayar International Visitor Conservation and Tourism Levy (IVL)

Tapi kalau korang dah ada Visa NZ yang sah atau telah menjadi penduduk tetap NZ korang tidak perlu memohon NZeTA dgn IVL ni tau. Berapa caj NZeTA dengan IVL? Caj NZeTA berbeza-beza bergantung pada platform yang korang gunakan untuk membuat permohonan. Kos Bayaran NZeTA adalah seperti berikut:-

NZD $ 9 – permohonan melalui aplikasi IOS atau Android.

NZD $ 12 – pemohonan menggunakan laman web.

Bagi kos bayaran IVL pulak adalah NZD $ 35 untuk setiap orang.

Walau bagaimanapun, setelah korang bayar dan dapat NZeTA dan IVL ni ianya sah untuk 2 tahun so korang boleh la berulang alik ke NZ dalam tempoh tu. Yang paling penting adalah korang perlu memohon NZeTA dengan IVL ni selewat-lewatnya 72 Jam sebelum tarikh penerbangan korang. Tapi bagi aku elok la diselesaikan sebulan atau 30 hari sebelum untuk elakkan korang tak boleh nak terbang ke NZ.

Satu perkara lagi yang perlu korang tau adalah, sekiranya korang travel menggunakan NZeTA ni, pastikan tiket atau itinerary penerbangan pergi dan balik korang sentiasa ada di tangan. Jika korang bercadang bekerja sambil bercuti atau hendak tinggal di New Zealand melebihi 3 bulan korang TIDAK BOLEH menggunakan di NZeTA.

Secara terperincinya aku rasa elok korang study dan baca berkali-kali link ni https://www.immigration.govt.nz/new-zealand-visas

Advertisements

Join the Conversation

1 Comment

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: