Wajib Makan Di Penang

Macam jarang nampak bendera ni kan? Maybe aku jer kot yang jarang tengok tapi kalau sebut Negeri mana confirm semua orang tau dan pernah sampai sini. Tak jauh pun dari KL dan yang pasti bagi aku Penang memang ‘syurga makanan’ sebab banyak tempat-tempat makan yang sedap-sedap kat sini. Aku tak tau la selera korang macam mana tapi bagi aku makanan kat Penang setakat ni memang terbaik. Nak tau tempat wajib yang aku selalu makan kalau berada di Penang? Kalau berkesempatan elok korang cuba. Antara 10 tempat atau restoran tersebut adalah:-

  • Restoran Hameediyah, 164, Lebuh Campbell, George Town, 10100 George Town, Pulau Pinang
  • Restoran Asam Pedas Sedap, Kawasan Perniagaan Arowana, 13500 Permatang Pauh, Penang
  • Hameed Pata Mee Sotong, 5, Explanade park, Lebuh Light, Georgetown, 10300 George Town, Penang
  • Cargas Cafe, 978, Main Road, 11900 Bayan Lepas, Pulau Pinang
  • Restoran Ikan Bakar Din, 6735, Jalan Butterworth, Kampung Permatang Manggis, 13200 Kepala Batas, Pulau Pinang
  • Restoran Aur Gading – Mee Udang Sg Dua, Lot 2281 , Jalan Pengkalan Machang , Titi Timbul Sungai Dua , Pulau Pinang, Jalan Sungai Dua, 13800 Butterworth, Pulau Pinang
  • Tajuddin Hussain Nasi Kandar, 45-63, Lebuh Queen, George Town, 10200 George Town, Pulau Pinang
  • Ais Tingkap, 2, Lebuh Tamil, George Town, 10100 George Town, Pulau Pinang
  • Roti Canai Transfer Road, 114, 110, Jalan Transfer, George Town, 10050 George Town, Pulau Pinang
  • Bawal Goreng Kelapa Sawit, 814, Jalan Tok Kangar, Kawasan Perusahaan Ringan Juru, 14100 Bukit Mertajam, Pulau Pinang

Ni la 10 tempat yang wajib aku singgah kalau di Penang dan aku rasa korang patut cuba. Restoran Hameediyah tu aku wajib makan briyani lauk ayam bawang, paru/lempung masak hitam, acar timun dengan dalca. Nama je Restoran Asam Pedas Sedap, tapi kat sini yang terbaik adalah gulai tak kisah gulai apa tapi memang menjilat jari la lagi-lagi gulai ikan temenung, ikan keli goreng, ikan pekasam dan ulam.

Hameed Pata Mee Sotong ni pulak, mee goreng tapi specialnya kat sini ada sambal sotong atas mee goreng. Tapi kalau korang nak yang betul-betul kick mee sotong ni mestilah dimasak oleh ownernya iaitu En Hameed. Kalau pekerja dia masak macam ada kurang sikit. Cargas Cafe, kedai ni jual macam-macam lauk tapi orang yang datang sini berebut nak makan ayam goreng dia. Aku dah try memang lain rasanya dan sedap sangat. Lauk-lauk lain bagi aku lebih kurang jer.

Restoran Ikan Bakar Din ni pun jual macam-macam lauk tapi korang kena rasa daging bakar harimau menangis yang memang menangis kita yang makan sebab memang sedap. Lauk-lauk lain pun sedap dan terlalu banyak pilihan sampai tak tau nak makan apa. Restoran Aur Gading Mee Udang ni, special menu dia adalah mee udang dia yang mempunyai kuah yang sedap dan udang pulak ikut selera kita nak banyak mana.

Tajuddin Husasain Nasik Kandar ni memang kegemaran orang-orang lama di Penang. Rasa lauk-pauk di sini dikatakan tidak berubah sejak dulu lagi. Ayam negro kat sini memang terbaik. Ais Tingkap pulak lebih kepada minuman dan sesuai dengan cuaca Penang yang panas. Di sini ada jual cendol dengan air sirap selasih yang mempunyai isi kelapa di dalamnya.

Roti Canai Transfer Road pulak lebih kepada sarapan pagi yang menjual roti canai. Kita boleh pilih nak daging seketul atau telur diletakkan di atas roti canai bersama kuah. Bawal Goreng Kelapa Sawit ni pulak specialnya adalah bawal goreng yang garing dan sambal kicapnya. Lauk bawal goreng ni jer dah boleh buat kita makan dua pinggan.

Aku tak nak la review secara details nanti korang terliur pulak so better korang rasa sendiri makanan yang aku dah listkan ni. Selamat mencuba!!!

Advertisements

Join the Conversation

5 Comments

  1. Restoran Hameediyah & Ikan Bakar Din pernah try. Memang thor-baikkk! Kebetulan awal bulam depan ada trip ke Penang. Nak try the other suggestions lak. Sekarang jugak saya share dengan husband! šŸ˜†

    Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: