Travel Photograpy

Aku bukan nak buat review pasal DJI Osmo Pocket tapi kali ni aku nak cerita share pasal Travel Photograpy. Dunia sekarang makin moden dan banyak peralatan elektronik yang canggih dan senang di bawa ke mana saja terutama semasa kita melancong. Penipu la kalau korang cakap tak ambik gambar masa melancong. Paling takde pon kita guna handphone untuk ambik gambar. Takde la macam dulu-dulu, nak kena beli KODAK pastu balik nak kena hantar cuci kat kedai. Kalau korang nak tau 99% gambar dalam blog ni aku guna smartphone jer bukan pakai DSLR yang besar gedabak tu. Dulu aku pernah terjebak main DSLR dan first camera DSLR aku beli kat Japan iaitu CANON 50D lepas tu balik Malaysia upgrade ke 7D. Sekarang ni pakai smartphone je lagi mudah dan cepat. Kualiti gambar pun tak banyak beza pada pandangan kasar la. Aku nak bagi tau aku bukan pakar bab photograpy tau, saja suka-suka. Apa smartphone aku pakai? Sekarang aku pakai iPhone X dengan HUWAWEI P30 Pro. Sebelum ni aku pakai P20 Pro tapi aku upgrade ke P30 Pro. Pada pandangan aku, smartphone HUWAWEI memang terbaik setakat ni la dari segi kualiti gambar dan video. Contohnya gambar ni.

Huawei P20 Pro
Huwawei P20 Pro
Huwawei P30 Pro

Cuma beza yang aku perasan kat gambar P20 Pro dengan P30 Pro adalah bila ambik gambar selfie. Gambar P20 Pro tak clear berbanding P30 Pro. Sebab apa korang google la hehe malas aku nak terangkan kat sini sebab aku bukan pakar bab ni tapi memang nampak bezanya. Aku kalau ada rezeki memang berminat dengan DJI Osmo Pocket ni, review macam menarik dan satu benda lagi yang menarik hati aku adalah DJI Mavic 2 Pro. Macam mana bentuk DJI Mavic 2 Pro ni?

Maybe drone ni kemudian kot sebab agak teknikal jugak nak main dengan benda ni. Kalau smartphone tu kita main tekan jer sapppp! siap dah gambar sekeping hehehe! semoga bermanfaat la apa yang aku tulis ni. Bye!

Advertisements

Join the Conversation

1 Comment

  1. Macam menarik DJI Osmo Pocket ni. Nnt cuba terangkan dengan lebih lanjut. For phones, currently saya pakai Oppo F5, shots & selfies mostly cantik & laju la tangkap gambar. Tapi dengar juga orang kata Huawei & iPhone shots selalu lagi cantik.

    Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: