Lombok, Indonesia

Lombok, Indonesia…trip ni dah lama tapi aku nak abadikan dalam blog ni supaya akan datang kalau ada anak cucu boleh la diorang baca hahaha! Pulau Lombok seluas 4,725km persegi. Apa yang menarik trip kali ni adalah tourist guide kami iaitu Makbul, kalau tak silap aku la umur dia dalam 20-an je kot dan berbadan kecik macam budak darjah 6. Tapi bab bercakap bagi kat dia, abis semua benda dia cerita.
Trip kali ni pak mertua, mak mertua dengan adik ipar aku pun join so kitorang ambik bilik di AVIA Villa Resort. Aku dengan pak mertua aku sempat kena seround bergolop di Lombok Golf Kosaido Country Club.

Cuma pada masa aku pergi tu, bangunan utama kelab golf tu baru terbakar dalam sebulan kot so nak register kena buat bawah khemah. Keadaan fairway dgn green memang tak mengecewakan dan golf course ni ada pemandangan yang cantik sebab terletak di tepi pantai.

Selain aktiviti bergolop, kami sempat pusing-pusing pulau ni dan ke pulau Gili konon-konon nak snorkeling la. Bab air ni memang aku kecut perut bukan sebab tak pandai berenang tapi ntah memang fobia lagi-lagi laut. Tapi hero mana bleh kalah so kita kena tunjuk berani walau pun kat dalam goyang.
Aku kalau bab safety memang amik berat sebab nyawa kita ada satu jer. Kat dalam bot wajib pakai safety jacket. Masalah aku kalau snorkeling ni aku rabun so susah la nak tengok pemandangan bawah air. Tiba aktiviti skuba di Pulau Gili, setelah pastikan semua selamat aku pun terjun dari bot tapi malang air laut masuk dalam saluran pernafasan, apalagi terteguk jugak la air laut. Hahaha! Dengan muka tak bersalah aku terus naik bot balik.

Kesimpulan kat sini…apa jugak aktiviti yang kita nak buat utamakan keselamatan sebab nyawa kita satu jer…bye!!!

Advertisements

Join the Conversation

2 Comments

  1. Hahaha saya pun fobia juga bab air ni, tengah cuba sikit2 nak hilangkan fobia tu by swimming. Kira kalau snorkeling & scuba ni ok la untuk yg fobia air? Saya paling fobia air masuk telinga 😂

    Like

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: