Sawadikap Krabi

Krabi, Thailand….rasanya ni kali ketiga aku ke sini. Sebelum ni, konvoi bermotorsikal tapi singgah sekejap je. Kali kedua ada meeting tapi masa tu naik flight Air Asia tapi kali ni aku dan isteri memandu kereta. Dari KL kami terus singgah di Changlun, Kedah untuk buat insuran Thailand…..nasib baik ada yang bukak lagi sebab masa tu dah jam 6 lebih. Siap je kami terus ke Bukit Kayu Hitam. Memandangkan last isi minyak kat Shell Tol Jalan Duta, sebelum masuk ke Thailand elok isi minyak siap-siap sebab kt sana mahal sikit. Kami singgah kt BHP Bukit Kayu Hitam untuk isi minyak dalam RM80.00 penuh tangki.

Kalau nak drive direct ke Krabi daripada Bukit Kayu Hitam ada la 5-6 jam so kami putuskan untuk rehat dan tidur di Pekan Danok. Hotel kat Pekan Danok ni memang banyak dan murah tapi yang paling penting restoran kat sini memang terbaik. Jangan lupa makan daging bakar kat sini, sedap gile bai!!! Proses kami masuk ke Thailand ni mudah dan paling penting Passport, Insuran Thailand dan salinan geran kenderaan atas nama korang. Kalau takde salah satu dokumen ni elok patah balik je la hehehe!

Esok pagi-pagi kami berdua bertolak ke Krabi melalui pekan Trang dan Pattalung dalam 5 jam kami sampai di Krabi. Kami pilih hotel di area Au Nang Beach sebab kat area tu yang paling meriah dan banyak la gerai-gerai dan kedai bukak sampai lewat malam. Pada pemerhatian aku, rasanya dah tak ramai pelancong ke Krabi tak pasti kenapa tapi mungkin belum musim kot. Cuma yang ketara, kedai yang menjual makanan halal makin banyak sampaikan depan Masjid di Au Nang tu dah ada macam mini pasar malam dan semuanya orang Islam.

Oleh kerana dan kali ketiga ke Krabi ni, kami dah tau la mana area nak berjalan. Tempat wajib Krabi Factory Outlet, Krabi Night Market, pantai Au Nang dan lain-lain.

Kami tak lama di Krabi…boleh 2 malam jer. Kami ada terjumpa seorang pakcik yang berasal dari Malaysia tapi dah bukak restoran di Krabi. Dia bagi tau kalau nak dekat balik lalu Wang Klian dalam 4 jam berbanding ikut jalan kami datang. So boleh la cuba laluan baru, jalan agak besar dan lenggang cuma di kiri kanan jalan tak banyak la kedai-kedai atau pekan cuma banyak hutan dan kebun getah je hehehe! Kalau malam agak mencabar la. Dalam perjalanan balik kami sempat singgah di satu restoran halal cuma aku tak sempat nak tanya area mana tapi tepi jalan besar jer.

Sampai di Wang Klian kami berhenti sejap singgah tengok apa yang patut. Tapi macam mandom sikit la area ni maybe sebab duit Malaysia dah makin murah kot. Proses keluar dari Thailand melalui Pos Imegresen Wang Klian ni memang mudah dan sangat pantas maybe sebab tak berapa sibuk sangat kot. Aku pun bukan beli barang sangat ada la beras siam 5kg buat makan sendiri hehehe!

Advertisements

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: