Next Trip???

Next trip???….hmmmm! susah aku nak cakap tapi kalau ada rezeki aku dan isteri bercadang nak jelajah keseluruhan South Island, New Zealand naik camperzan/caravan. Kira main outdoor la. Kalau ikutkan bulan Ogos memang terbaik sebab musim sejuk kat sana tapi ntah la susah nak cakap sebab aku boleh plan tapi waktu kejadian jadi atau tak kita tak pasti lagi.

Bercakap pasal South Island NZ ni, kalau dapat pergi dalam 3 minggu memang terbaik cuma modal la kena tebal sikit. Apa yang boleh jimat kena jimat sebab kat negara orang. Kad kredit dah tentu kena kosongkan sebelum pergi ke luar negara ni. Bagi yang bercadang nak ke NZ, aku nasihatkan buat la perbandingan harga apa juga benda pun. Memang banyak travel agent tapi buat la study sikit pasal kos, jangan nak main setuju jer.

Sekarang ni mudah sikit sebab ada banyak aplikasi yang boleh kita guna untuk buat perbandingan harga. Contoh macam KAYAK, kita boleh check tiket flight yang termurah supaya boleh buat perbandingan. Kalau hotel aku suka pakai TRIVAGO sebelum check balik harga dalam Booking.Com dan AGODA. Kita nak travel ni memang kena buat banyak persiapan samada sebelum pergi atau semasa kat negara kita nak pergi. Kesihatan pun penting jugak bagi yang nak travel ni, bukan setakat kesihatan dompet kita jer.

Kalau kat negara orang jangan buat perangai sebab kita tak tau budaya dan peraturan kat sana. Karang ke dalam susah nak keluar oooo!

Korang mesti pelik pasal apa aku syok sangat dengan NZ ni, jawapannya susah aku nak terangkan tapi kalau korang berkesempatan pergi la ke sana dan korang akan jumpa jawapan yang korang cari. Sekian!

Advertisements

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: