Mencari Gadis Maori

Amacam ada berani??? hehehe! dalam perjalanan lepas aku dan sahabat aku memang agak kagum dengan kaum Maori di NZ ni. Diorang ni memang terkenal dengan badan yang besar dan sasa serta mempunyai tattoo. Lagi banyak tattoo kat badan lagi otai la, cuma kalau zaman dulu kala kalau banyak tattoo ni kira pahlawan hebat la.

Tanggal 15 Mac 2019, dunia dikejutkan dengan insiden tembakan di beberapa Masjid di Christchurch yang telah mengorbankan 51 orang Islam. Kami yang baru balik dari NZ memang agak terkejut dengan berita tu. Sepanjang kami di NZ, penduduk di sana agak baik dan peramah tapi yang buat angkara pun bukannya penduduk NZ tapi dari Australia. Takpe la kita tinggalkan dulu kisah insiden tembakan ni dan korang tentu tertanya-tanya apa kena mengena dengan tajuk kat atas tu?

Oleh kerana roh Maori telah meresap dalam badan ditambah dengan ketidakpuasan melihat pemandangan indah di NZ. Aku dan sahabatku merancang untuk pergi semula ke NZ pada 24 April 2019 hingga 2 May 2019. Memandangkan point Enrich MAS asyik nak expired jer…apa lagi aku guna la sebaik mungkin. So tiket flight pergi balik dapat la RM1,800 setelah tolak point Enrich.

Korang mesti tertanya-tanya binatang apa yang kami tunggang kali dalam misi mencari gadis Mouri….hehehe! disebabkan pergi berdua dan bujang so kami tunggang ‘Tenuk’ je. Mudah dan pantas ke mana sahaja. Trip kali ni, memang agak santai dan bebas. Ke mana hala tuju kami? kejap…..

Cape Reinga

Disebabkan kami tak sempat ke sebelah utara Auckland pada sesi sebelumnya, maka dengan semangat yang berkobar-kobar aku dan sahabatku meneruskan jelajah sehinggalah ke penghujung NZ. Memang tidak dinafikan, NZ adalah sebuah negara yang amat cantik dan wajib dilawati sekiranya berkesempatan. Perjalanan kali ni tak la berapa jauh cuma 951KM jerrrrrr! tapi kami ada bermalam di beberapa Motel. Apa yang menarik dalam trip kali ni, selain menghayati keindahan alam kami sempat melawat ke beberapa Golf Club di sana. Memang cantik dan harga pun berpatutan. Sebelum terlupa, aku nak share sikit binatang tunggangan kami kali ni. Ford Escape @ Tenuk.

Satu benda yang menarik kt NZ ni adalah Flat White Coffee dia, apa diorang letak ntah tapi memang ketagih dan sedap. Harga sekitar NZD5.00 secawan. Bangun jer pagi mesti nak kena Flat White dulu baru bertenaga. Selain, Cape Reinga rupanya ada beberapa tempat menarik lagi tak jauh daripada Cape Reinga tu, salah satunya Te Paki Sand Dunes (Pukenui) Aku share sikit la beberapa keping gambar pemandangan yang menarik area sebelah Utara Auckland ni.

Advertisements

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: