Kia Ora New Zealand

Assalamualaikum….lama jugak aku nak fikir apa nak tulis dalam ni. Hehehe! akhirnya aku buat keputusan untuk share je la pengalaman aku & isteri serta sahabat aku & isterinya mengembara ke North Island, New Zealand pada 16 Disember 2018 sampai 29 Disember 2018. 
Plan untuk melawat New Zealand atau dalam bahasa Maori ‘Aotearoa’ rasanya sekejap je sebab aku memang pakar bab mempengaruhi orang lain dan pantas membuat keputusan tanpa memikirkan apa kesan dan akibat yang akan berlaku pada masa akan datang. Rasanya isteri dan sahabat aku ni dah kenal sangat perangai aku hahahaha!
Kami berempat naik flight MAS je sebab nak jimat kos dan masa. Kos tiket flight sorang dalam RM3,400 masa tu maybe sebab bulan Disember ni kira ‘peak season’ di NZ. Sebab apa kitorang pilih Negara Maori ni???? hmmmmm….yang aku boleh jawab, sebelum ni dengar je orang cakap NZ ni Negara dia cantik. So aku pun buat keputusan nak tengok sendiri cantik ke tidak. Aku ni pun takde la banyak sangat berjalan tengok negara orang tapi boleh la sikit-sikit.
So setelah berjaya memukau wife aku dan mempengaruhi sahabat aku, kami pun terus membuat tempahan tiket flight dan study la sikit-sikit apa yang patut. Kalau ikut google maps kami akan menempuh perjalanan sepanjang 1,790KM dengan menaiki kenderaan yang kami panggil sebagai ‘UNTA’. Mesti korang nak tau UNTA kami macam mana kan? Sabar!!! First…aku nak share dulu routes yang kitorang pilih untuk dijelajah.

Kalau korang tengok betul-betul map NZ ni sebelah atas North Island tu ada lagi tapi disebabkan masa kitorang tak sempat la nak menjelajah sebelah atas tu. Bercakap pasal UNTA kitorang pulak, UNTA kitorang ni walau pun ‘huduh’ tapi banyak jasanya kepada kami berempat. Heheheh!
Penerbangan dari KLIA ke Auckland ni ambik masa lebih kurang 10 jam gak la. Naik kebas punggung tapi semangat Maori telah meresap dalam badan so kami berempat selamat sampai di Auckland International Airport. Auckland International Airport ni tak la sebesar KLIA maybe sebab airport dia dipecahkan kepada dua Domestik dengan International.
Satu benda yang bagus untuk sesiapa yang nak ke NZ, elok buat list makanan yang korang nak bawak dan print ‘ingredients’ setiap produk tu besar-besar supaya memudahkan Pegawai Kastam di NZ dan juga mempercepatkan proses sebab tersilap bawak makanan atau bahan-bahan makanan yang terlarang letih oooo nak menjawab dan yang pasti korang akan buang masa kat situ. So sekali lagi aku nasihatkan study apa yang boleh bawak dan apa yang tak boleh bawak.
Alhamdulillah proses kami keluar daripada airport berjalan lancar sebab dah buat preparation awal termasuk rokok aku sebanyak 4 carton atau 40 kotak dunhill bersamaan 800 batang yang sememangnya SALAH. Hehehe! Macam mana boleh lepas korang jangan tanya……Kalau nak tau harga sekotak rokok 20 batang kat NZ berharga RM108.00. Murah kan! kan!

Abuzzy 4 Berth @ UNTA

Kalau nak tau dalam UNTA ni macam mana keadaannya korang boleh google sendiri Abuzzy 4 Berth Top. Oleh kerana kami berempat malas nak mengangkut najis sendiri so kami putuskan untuk tidak  menggunakan tandas dalam UNTA tu. Hehehe! kami memilih untuk menginap di Motel-Motel murah yang lebih selesa untuk kami berempat. UNTA ni kami gunakan untuk menjelajah dan memasak sahaja jika ada tempat-tempat menarik di sepanjang jalan.Bercakap pasal makan….makanan halal memang ada dan banyak kalau rajin bertanya Mr. Google. Kitorang dah bahagi-bahagi tugas dan tanggungjawab sepanjang perjalanan ni. Lelaki memandu sambil bergirang gumbira manakala wanita pula akan memasak apabila sampai ke destinasi. Masalah pada aku adalah aku ni memang Melayu sejati so nasik memang tidak dapat dipisahkan dan terpaksalah wife aku menyediakan santapan berunsurkan nasik sepanjang perjalanan.
Bagi mengiburkan hati wife dan kaum wanita sepanjang jalan terpaksalah kami berenti di Park n Save atau yang sewaktu dengannya. Shopping & Wanita memang tidak dapat dipisahkan. Habis setiap produk dalam Park n Save kena belek…beli belum tentu. Bagi sesiapa yang belum sampai NZ, Park n Save ni lebih kurang macam Pasaraya Giant la kat Malaysia. 
Aku tak nak la tulis apa yang berlaku sepanjang perjalanan kami sebab memang panjang dan boleh buat buku la confirm! So jawapan kepada soalan yang bermain dalam fikiran aku sebelum sampai ke NZ…cantik sangat ke NZ ni???? Jawapannya adalah Subhanallah memang tersangat cantik sampai kami berempat tidak terkata sepanjang perjalanan. NZ mempunyai pemandangan yang sangat cantik berbanding negara-negara yang aku pernah jelajah sebelum ini.
Cuma ada satu pengalaman yang perlu aku share dan korang perlu berhati-hati. Masa kami ambik UNTA, salah seorang staff syarikat penyewa ni akan buat verification pada kredit kad sahabat aku untuk tujuan deposit dan masa nak pulangkan UNTA sepatutnya diorang buat pembatalan / refund. Tapi apa yang berlaku adalah staff yang sama telah charge kad kredit sekali lagi bukannya refund. Nasib baik resit asal ada dan kami belum masuk ke airport. Bila tersedar terus kami berpatah balik untuk cancel pembayaran yang telah dibuat dua kali.
Rupanya sebelum ini memang pernah berlaku kes yang sama dan kebanyakannya apabila kita tidak simpan resit asal dan membuat semakan so sila simpan resit-resit korang dan semak la semua transaksi kad kredit. Sekian….wassalam.
Aku share la sikit pemandangan kt NZ dan korang nilai sendiri la cantik ke tidak NZ ni.

Leave a comment

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: